Oriflame - Svensk kosmetika.

Oriflame är inte avsändaren av bloggen, utan är en Oriflame-konsulent som säljer Oriflames kosmetika.

Här bloggas det om allt som berör Oriflame Kosmetika. Köpa Oriflame gör du lättast under länken. Här har du alltid tillgång till vår senaste katalog. Registrera dig som konsulent under samma länk.

Vår kosmetika består av allt från hudvård, hårvård, kroppsvård, makeup, parfym, smycken, wellness och en attraktiv affärsmöjlighet m.m. Läs mer om kosmetika här...

onsdag 11 maj 2011

Visste du detta om läppstift?

Läppstift


Det tidigaste läpp-sminket har hittats i 5000 år gamla gravar i sumerernas huvudstad Ur i nuvarande Irak. På bilder från den tiden har både män och kvinnor mörkröda läppar och svartsminkade ögon. Andra smink-fynd har gjorts i Egypten, Grekland och Romariket som vittnar om att man även här använde läppfärg i olika former mycket tidigt.

Englands utseendemedvetna drottning Elizabeth I och hennes hovdamer använde redan på 1500-talet en blandning av kochenillsköldlöss, gummi arabicum, äggvita och fikonsaft på läpparna.

Under 1600-talet blev det vanligt med makeup bland både män och kvinnor och i alla samhällsklasser. Färdiga, röda pulverblandningar kunde köpas billigt. Pulvret blandades med vatten och applicerades sedan på både läppar och kinder.
I Sverige tog bondflickor på 1700-talet till enkla medel som växtsaft från sminkbär och revormstörel, efter att Linné berättat att detta kunde användas för att sätta färg på olika saker.

1860 uppfanns Leichners teater-smink, salvor och stift i grälla färger som skulle synas bra från scenen. Skådespelarna använde då och då sminket utanför scenen, vilket man inte låtsades om. Men anständiga kvinnor målade inte läpparna och framförallt inte offentligt. De nöp, bet eller borstade istället läpparna och kinderna röda i smyg.

Den första kommersiellt framgångsrika läppfärgen började säljas av Guerlain runt 1880 och innehöll en mix av smör, vax och vindruvspomada. Barnängens fabriker lanserade snart därefter "Artiklar för den finare toaletten" i Sverige. Läppfärg och ögonbrynstusch var några av dessa artiklar.

1924 övervägde staten New York att förbjuda läppstift därför att man ansåg att det det var ohälsosamt för männen som kysste kvinnor med läppstift. På denna tid hade dessa funderingar en hel del belägg eftersom de blandningar som då fanns för läppar och kinder innehöll en hel del gifter.

Länge användes samma röda smink till både läppar och kinder och på 1950-talet kallade man det man applicerade på läpparna för "rouge för läpparna".

Max Factor lanserade det första riktigt kyssäkta läppstiftet. Läppstiftet satt visserligen kvar men färgen var opålitlig och fick en blå ton efter ett tag. Så förblev det med alla kyssäkta läppstift fram till 90-talet då silikon-oljor gjorde stabila permanentfärger möjliga.
Bli konsulent! Få 20-30% rabatt på allt smink! Du får lära dig mer om smink och har möjlighet att tjäna extra pengar! Bli konsulent!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg